A helytelen táplálkozás és életmód, mint betegségkialakító, károsító tényező Állati zsírok fogyasztásának következménye – érelmeszesedés (angina pectoris, infarktus), májbetegségek, elhízás, stb. A finomított cukor, édességek – cukorbetegséget, érelmeszesedést, bőr-, emésztőredszeri-, stb. betegséget okoznak.
Az állati (hús-) fehérje túlzott fogyasztása a köszvény, reumati-kus, daganatos betegségek stb. kialakulásában játszik szerepet. A mértéktelen alkoholfogyasztás pl. májzsugorodáshoz vezet. A rendszeres, mértéktelen dohányzás az érszűkület, tüdő-, gégerák kialakulását segíti elő. A rostszegény étrend, ülő életmód – a székrekedés, elhízás, vastagbél stb. betegségek kialakulásának kedvez.
A feszült idegi-lelki állapot, a szorongás, nyugtalanság, félelem, a rohanó élettempó eredménye, következménye az alvászavar, fejfájás, kimerültség, vegetatív idegzavarok, stb.
A helytelen táplálkozás következtében a szervezet folytonos, folyamatos vitamin-, ásványianyag, nyomelem, enzim hiánnyal küzd.